Een goede voorbereiding is van groot belang.

Voorbereiding
De derde Venrayse Singelloop staat alweer voor de deur! De voorbereiding heeft u, als het goed is, al achter de rug. Of u nou 5 of 10 kilometer rent of aan de wandeltocht deelneemt: training wordt in ieder geval geadviseerd! Dit is vooral om met een goed uithoudingsvermogen te starten, maar vooral ook om je spieren en gewrichten te laten wennen aan de (hard)loopbelasting.

De wedstrijddag
Op de wedstrijddag zelf is het belangrijk om goed uitgerust aan de start te verschijnen. Een goede nachtrust, goede voeding van tevoren en geen alcoholgebruik de avond tevoren zijn uiterst belangrijk.

Kom op tijd naar de startlocatie om lichaam maar vooral geest rustig te houden.

Doe vooraf een goede warming-up. Loop/jog/fiets naar het evenement en zorg dat uw spieren opgewarmd aan het parcours beginnen. Een goede warming-up duurt zo’n 15-20 minuten. U zorgt er niet alleen voor dat uw spieren warm zijn, ook uw hartslag wordt hoger en u bereidt uzelf ook mentaal voor op de Singelloop. Door een goede warming-up loopt u minder kans op blessures tijdens en na de wedstrijd.

Kleding is belangrijk, zowel vooraf als tijdens de wedstrijd. Zorg voor goede kleding afgestemd op het weer. Laagjes, vocht doorvoerend en winddicht, allen afhankelijk van het weer. Vergeet ook goed loopschoeisel niet!  Trek na de wedstrijd natte kleding uit en trek droge kleding aan. Door de warmte blijven spieren dan ook beschermd.

Herstel
Als u over de finish komt, bent u natuurlijk vol van adrenaline! En terecht ook, u hebt het gehaald! Voordat u uw overwinning viert, is het toch belangrijk om ook aan een coolingdown te denken. Loop rustig wat uit, doe rekoefeningen voor de grote spiergroepen van uw armen en benen. Ga niet direct na de finish stilstaan, dan daalt de bloeddruk en kunt u duizelig worden en zelfs flauwvallen.

Zorg verder voor voldoende vocht en voeding om het herstel te bevorderen.

Verder blijft hardlopen een intensieve belasting voor uw lichaam. Indien u wilt weten of deze intensieve belasting verantwoord is of u specifiekere trainingsadviezen wil, kunt u overwegen een sportmedisch onderzoek (sportkeuring) te laten verrichten. Hierbij wordt u hart-vaatstelsel maximaal getest en weet u dus of sporten op een verantwoorde manier gebeurd.

Sportgeneeskunde VieCuri wenst alle deelnemers een mooie en blessurevrije Venrayse Singelloop toe.

Team Sportgeneeskunde VieCuri