Goed voorbereid beginnen aan de Venrayse Singelloop

Als het goed is, begin je goed getraind aan de vierde editie van de Venrayse Singelloop! Of je nou de 5 of de 10 kilometer hardloopt of een van de wandeltochten wandelt: training wordt sowieso geadviseerd! Dit is vooral om met een goed uithoudingsvermogen te starten, maar vooral ook om je spieren en gewrichten te laten wennen aan de (hard)loopbelasting.

Zorg voor een goede warming-up:

Het is belangrijk om een goede warming-up te doen. Loop/jog/fiets naar het evenement en zorg dat je spieren opgewarmd aan het parcours beginnen. Een goede warming-up duurt zo’n 15-20 minuten. Je zorgt er niet alleen voor dat je spieren warm zijn, ook je hartslag wordt hoger en je bereidt je ook mentaal voor op de Singelloop. Door een goede warming-up loop je minder kans op blessures tijdens en na de wedstrijd / wandeltocht.

Eten, drinken en kleding:

Tevens is het belangrijk om goed ‘gevuld’ aan de loop te beginnen. Dat geldt voor voeding en vocht. Voldoende vochtinname voor, tijdens en na de loop zorgt voor minder spierklachten en sneller herstel achteraf. Houd er ook rekening mee dat alcohol uitdroogt, dus als je de avond tevoren alcohol nuttigt begin je al ‘uitgedroogd’ aan de Singelloop. Dat krijg je niet meer ingehaald en draagt dus negatief bij aan het herstel achteraf.

Kleding is ook belangrijk, zorg voor goede kleding afgestemd op het weer. Laagjes, vochtdoorvoerend en winddicht, allen afhankelijk van het weer. Vergeet ook goed loopschoeisel niet!

Cooling down:

Vooral voor hardlopers is een goede cooling down van belang.

Als je over de finish komt, ben je natuurlijk vol van adrenaline! En terecht ook, je hebt het gehaald! Voordat je jouw overwinning viert, is het toch belangrijk om ook aan een cooling down te denken. Loop rustig wat uit, doe rekoefeningen voor de grote spiergroepen van je armen en benen. Daarnaast is het belangrijk om na de Singelloop de spieren goed te beschermen. Zorg dus dat je extra kleding zoals een lange broek en vest/jasje bij je hebt. Dit bevordert het herstel. Denk ook aan voeding en vocht voor het herstel van je spieren.

Meer weten over je belastbaarheid:

(hard)Lopen is een (intensieve) belasting voor je lichaam. Indien je wil weten of deze intensieve belasting verantwoord is voor je of je specifiekere trainingsadviezen wil, kun je overwegen een sportmedisch onderzoek (sportkeuring) te laten verrichten. Hierbij wordt je hart-vaatstelsel maximaal getest en weet je dus of sporten op een verantwoorde manier gebeurd.

Blijf je klachten houden van een spier of gewricht? Of wil je weten of sporten op een verantwoorde manier gebeurd middels een sportkeuring? Neem dan contact op met Sportgeneeskunde VieCuri.

www.sportgeneeskundeviecuri.nl – e-mail: sportgeneeskunde@viecuri.nl  – tel: 0478-522774