Kan ik zomaar de opvolger van mijn type hardloopschoenen kopen?

Kan ik zomaar de opvolger van mijn type hardloopschoenen kopen?
Ervaren hardlopers zijn bekend met het feit dat nagenoeg ieder type hardloopschoen jaarlijks vervangen wordt door een nieuw model. Soms met een compleet nieuwe ‘look’ ofwel een ‘color update’. Maar is het enkel de kleur van de schoen die veranderd is ten opzicht van het vorige model? Het antwoord is: meestal niet! In de meeste gevallen vinden er ook functionele aanpassingen plaats. Een hippe kleur is leuk, maar zijn de functionele wijzigingen voor jou ook nog leuk….? 

Gevolgen?
Het wijzigen van functionele eigenschappen in hardloopschoenen heeft zoals gezegd direct invloed op de mate van demping en stabiliteit, maar ook op pasvorm, afwikkeling en loopcomfort. In principe zijn aanpassingen bedoeld om de schoenen nog ‘beter’ te maken. Maar helaas hebben de functionele aanpassingen niet altijd een positieve uitwerking voor de gebruiker. De vraag of het nieuwe type hardloopschoen nog goed bij jouw manier van lopen past, kan enkel persoonlijk beantwoord worden. Kleine wijzigingen kunnen grote gevolgen hebben voor de belasting op spieren, banden, pezen en gewrichten, zo is onze ervaring.

 Voorbeelden
Enkele voorbeelden van functionele wijzigingen die veel voorkomen:

  • het gebruik van andere dempingstechnieken en – materialen wat direct gevolgen heeft voor dempende en stabiliserende eigenschappen van je schoenen. De belasting op je lichaam kan hierdoor volledig anders zijn.
  • een gewijzigde heeldrop (de hielhoogte ten opzichte van de hoogte in de voorvoet). Dit is bepalend voor de manier van afwikkeling van je voet en dus ook voor de mate van belasting op je voorvoet, achillespees en kuitspieren.
  • een aanpassing in het bovenwerk wat leidt tot een gewijzigde pasvorm. Wel zo prettig als het nieuwe type ook nog prettig aansluit bij de vorm van jouw voet.

Niet zichtbaar
Het lastige voor elke hardloper is dat enkel de kleurwijzigingen zichtbaar zijn. Een gewijzigde heeldrop of gebruik van andere materialen is aan de buitenzijde niet zichtbaar.

De wetenschap dat deze aanpassingen jaarlijks plaatsvinden, is echter wel iets om serieus te nemen. We hebben maar al te vaak blessures zien ontstaan door een gewijzigd schoentype. Zeker als jouw lijf nog niet zo lang gewend is aan de hardloopbewegingen. Ben er zuinig op en laat je informeren zodat je weet wat je koopt en waar je op loopt. 

Veel loopplezier toegewenst, ook met uw nieuwe schoenen!