Sporten en bewegen met migraine

Wat betekent het voor je als je te horen krijgt dat je migraine hebt? Kan er veilig worden doorgesport, moet het trainingsschema worden aangepast, zijn er aanvullende oefeningen of voorzorgsmaatregelen etc.

  • Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt steeds vaker dat sport en/of bewegen een positieve bijdrage leveren aan het ziekteproces, de levensduur en de kwaliteit van leven.
  • Alhoewel niet alle studies hetzelfde concluderen, is het mogelijk dat sporten de intensiteit van de hoofdpijn en het aantal aanvallen vermindert. Daarnaast is ontegenzeggelijk bewezen dat sporten een effect heeft op het humeur en dat een goed humeur de kwaliteit van leven ondanks de migraine kan verbeteren.

Kun je veilig blijven sporten en bewegen met migraine?

Met de juiste voorzorgsmaatregelen kun je veilig blijven sporten. Welke voorzorgsmaatregelen dat zijn hangt af van welke factoren bij jou een migraine aanval uitlokken (jouw triggers):

  • zijn flikkerende lampjes jouw trigger dan is bijvoorbeeld mountainbiken over een klein bospaadje geen goed idee. De zon kan schaduwen op het pad werpen die jouw hoofdpijn kunnen uitlokken;
  • krijg je vaak een migraine aanval door de zon sport dan liever binnen;
  • is jouw trigger uitdroging, let er dan extra goed op dat je voldoende drinkt. Drinken is sowieso goed voor en tijdens het sporten. Zorg dat je goed gehydrateerd blijft en kijk uit met sportdrankjes waar mogelijk cafeïne in kan zitten.

In principe is elke sport geschikt voor mensen met migraine. Uit één wetenschappelijke studie is naar voren gekomen dat aerobics een goed effect heeft op migraine.

Wat kan de sportarts betekenen voor mensen met migraine?

Ook mensen met migraine kunnen bij de sportarts terecht. Dat de sportarts er alleen is voor topsporters is een misvatting! Iedereen kan profiteren van de sportspecifieke kennis van de sportarts.

Iedere persoon met migraine is weer anders. De sportarts kan je adviseren door een gericht programma op te stellen op basis van een sportmedisch onderzoek. Hierdoor kun je op je eigen niveau (blijven) sporten/bewegen en het beste uit jezelf halen! Daarnaast kan de sportarts je ook adviseren welke sport het beste bij jou past.

BRON: sportzorg.nl