Sportmassage tijdens de Singelloop

Mijn naam is Bart Baken, trotse eigenaar van praktijk BB Sportmassage. Ik ben geboren en getogen in Venray, maar vanaf mijn prille jeugd al woonachtig in Leunen. Hier woon ik samen met mijn vrouw Nancy en onze prachtige dochter Gwen.

Sportmassage tijdens de Singelloop

Net als bij de voorgaande edities van de Singelloop Venray zal ik op zondag 6 oktober weer aanwezig zijn voor de verzorging van de sportmassage en preventie. Uiteraard kun je mij op deze dag ook aanspreken mochten er vragen zijn omtrent sportmassage of mijn andere diensten.

Hardlopers behoren bijna standaard tot de vaste clientèle van de sportmasseur.

Hardlopen is qua belasting en de veelvoorkomende blessures een zeer interessante sport voor de sportmasseur. Tijdens het hardlopen werken grote krachten in op de onderste extremiteit, dit vooral in de landingsfase. Tijdens hardlopen is er sprake van een zweefmoment gevolgd door een landing op één been/voet. De landingsvoet moet hierbij al gauw een gewicht van zo’n 200-300 kg opvangen. De knie-, enkel- en voetgewrichten én de omliggende bindweefselstructuren kunnen dan bezien worden als de krachten-opvangende rubbers en de spieren van het onderbeen én rondom het kniegewricht fungeren hierbij als schokbrekers.

Gezien het voorgaande is het niet vreemd dat, zeker in tijden van slechte getraindheid, vermoeidheid en onhandige trainingsopbouw, de meeste hardloopblessures in deze hoogbelaste regio voor komen.

Preventie in het voorkomen van blessures heeft dus hoge prioriteit. Een handige opbouw van de loopbelasting, een goede looptechniek en goed materiaal zijn vanzelfsprekend enkele belangrijke aandachtspunten voor de sporter en/of diens hardlooptrainer.

Een goede spierdoorbloeding in de (onder)beenspieren, een natuurlijke spiertonus in de rusttoestand, de afwezigheid van actieve triggerpoints, een soepele fascie en onderhuids bindweefsel en een volledige gewrichtsmobiliteit zijn aandachtspunten voor de sportmasseur.