Stichting wil mensen stimuleren om te bewegen

Peel en Maas, 6 februari 2014

Stichting wil mensen stimuleren om te bewegen

Nieuw loopevenement: Venrayse Singelloop

Venray krijgt een nieuw evenement: de Venrayse Singelloop. Het initiatief is genomen door vier enthousiaste Venraynaren die met dit loopevenement Venray als sportgemeente op de kaart willen zetten: Brendan Rijsdijk, Freddie de Vries, Sjors Loonen en Alex Sanders. Het viertal gaat ook het bestuur vormen van de Stichting Venrayse Singelloop in oprichting. “We willen iedereen stimuleren om te bewegen. Dat is het doel van deze singelloop”, aldus Rijsdijk die de voorzittershamer van de stichting gaat hanteren.

Door Henk Lammen

Brendan Rijsdijk loopt als fervent atleet al jaren met het idee om een atletiekevenement op touw te zetten. In De Vries, Loonen en Sanders vond hij drie medestanders die zijn wens op zondag 5 oktober mede gestalte willen geven. “Je hebt de Zevenheuvelenloop in Nijmegen, de Venloop in Venlo en de Halve Marathon in Eindhoven. Prachtige loopevenementen in het zuiden van ons land. Het zou mooi zijn als we met deze singelloop op termijn nog een prachtig evenement aan dit rijtje kunnen toevoegen. Venray telt al een mooi loopevenement, de Vlakwatercross. De loop om de singels zou dan ook een prima aanvulling zijn op het aanbod in Venray.”

Wie in de avonduren met zijn auto over de singels in Venray rijdt, wordt geconfronteerd met vele wandelaars en lopers die regelmatig hun rondje draaien. De singels zijn een gewilde route voor de (dagelijkse) portie beweging. Rijsdijk: “Vandaar ook dat we de prachtige singels hebben gekozen als parcours. We willen zoveel mogelijk mensen bij de singelloop betrekken en hebben inmiddels een gesprek gehad met wethouder Lucien Peeters. Die was meteen enthousiast over ons initiatief. Verder gaan we samenwerking zoeken met sportverenigingen, lopersgroepen, ATV Venray en Run for Health. Het evenement moet een zo groot mogelijk draagvlak krijgen, zodat we de mensen aan het sporten krijgen.” Met het nieuwe evenement wil de stichting ook het maatschappelijk belang koesteren. De vier initiatiefnemers hebben niet voor niets het Jeugdsportfonds Venray als goede doel aan het evenement gekoppeld. “Wij vinden dat iedereen moet kunnen sporten. We dragen het jeugdsportfonds dan ook aan warm hart toe. De opbrengsten uit inschrijvingen en sponsoring gaan dan ook voor het grootste gedeelte naar dit goede doel.”

Start en finish van de Venrayse Singelloop is bij de rotonde aan de Maasheseweg. Deelnemers vanaf tien jaar kunnen kiezen uit twee lopen van vijf en tien kilometer (een of twee keer de singels) en voor kinderen vanaf zes jaar is er een Kidsrun op bedrijventerrein Keizersveld over 700 meter en 1,4 kilometer. Er wordt in verschillende categorieën gelopen, ingedeeld op leeftijd en geslacht. Rijsdijk hoopt ook gerenommeerde wedstrijdatleten aan de start te krijgen. “Op die dag is er geen grote wedstrijd voor de atleten. Het zou voor hen een mooi meetmoment en voorbereiding zijn voor de Zevenheuvelenloop en de Halve Marathon van Eindhoven. Hoewel we voor deze eerste editie met een relatief klein budget werken, streven we er toch naar om enkele goede lopers naar Venray te halen.” Hij ziet de Venrayse Singelloop niet meteen uitgroeien tot het formaat van de Venloop. “Dat hoeft ook niet. We willen de Venloop beslist niet naar de kroon steken. Het moet een volksevenement in Venray worden waar iedereen veel plezier aan beleeft en wij ons doel kunnen bewerkstelligen: mensen aan het bewegen krijgen. Ons streven is om er in ieder geval een jaarlijks terugkerend evenement van te maken.”

De initiatiefnemers van het nieuwe loopevenement in Venray: vanaf rechts Brendan Rijsdijk, Freddie de Vries, Sjors Loonen en Alex Sanders. Foto Henk Lammen.