Trainen voor de Venrayse Singelloop

Als het goed is, begin je goed getraind aan de 5e Venrayse Singelloop! Of je nou de 5 of de 10 kilometer loopt: training wordt sowieso geadviseerd! Maar wat is training nou precies?

De definitie van training is โ€˜het regelmatig en systematisch toedienen van, in omvang en intensiteit toenemende, belastingprikkels met de bedoeling het prestatievermogen te laten stijgen’.

Uit deze definitie komen een aantal belangrijke zaken naar voren.

  1. Regelmatig trainen is dus belangrijk, hiermee wordt bedoeld meerdere keren per week. Dit kan individueel verschillend zijn en hoeft niet altijd hardlooptraining te zijn! Het kan ook een andere vorm van training zijn, bijvoorbeeld wandel-, fiets- of krachttraining.
  2. In omvang en intensiteit toenemend, dat wil zeggen dat je dus op een laag niveau moet beginnen. Vooral om je spieren en gewrichten te laten wennen aan de hardloopbelasting en niet meteen een blessure op te lopen. Er zijn diverse schemaโ€™s te vinden op het internet, van belang is dat je zorgt voor een goede opbouw. Op www.sportzorg.nl vindt je een aantal basisvoorbeelden.
  3. Belastingprikkels: dat wil zeggen dat je lichaam een trainingsprikkel krijgt, waarop je spieren tijdelijk minder sterk zijn en de herstelperiode zeer belangrijk is. Op het juiste moment dient dan weer een trainingsprikkel te worden toegediend. Vergeet nooit de waarde van een goede hersteltijd!
  4. Prestatievermogen kan op verschillende manieren worden uitgelegd en is individueel bepaald. Ieder legt een eigen lat neer. Dit kan zijn een tijd die men op de 5km wil halen of รผberhaupt deze afstand tot een goed einde brengen. Bepaal dus zelf je einddoel en baseer hier je training op.

Verder blijft hardlopen een intensieve belasting voor je lichaam. Indien je wilt weten of deze intensieve belasting verantwoord is, kun je overwegen een sportmedisch onderzoek (sportkeuring) te laten verrichten. Hierbij wordt je belastbaarheid in kaart gebracht, zowel van je spieren/gewrichten als van je hart-vaatstelsel. Zo kom je er dus achter of je op een verantwoorde manier aan het sporten bent. Ook kom je bij een sportmedisch onderzoek te weten of je doel haalbaar is. Tevens kun je door de uitslagen van de inspanningstest een individueel trainingsschema opstellen om je training nog specifieker te maken.

Tal van redenen dus om een sportmedischonderzoek te laten verrichten!

Tot slot wenst team Sportgeneeskunde VieCuri iedereen een mooie 5e editie van de Venrayse Singelloop toe!

Team Sportgeneeskunde VieCuri